Pierout overwon schizofrenie en inspireert nu anderen

Pierout is altijd al een schrijftalent geweest, maar een levensverhaal op papier zetten is voor niemand makkelijk: bijna 10 jaar deed Pierout erover om zijn boek te schrijven en hij startte in de tussentijd zo’n 6 keer opnieuw. Het resultaat mag er wezen: God’s Harlekijn is een krachtig en eerlijk ‘kijkje in de keuken’ van schizofrenie. Onmisbaar als je meer over deze psychische stoornis wilt weten. Yulius stelde Pierout wat vragen over zijn boek, zijn leven en toekomstplannen.

Pierout is inmiddels 40 jaar en woont in Zuid-Holland. Hij is al lange tijd in behandeling bij Yulius en heeft momenteel alleen nog ondersteuning nodig vanuit de basis-ggz. “Dat is weleens anders geweest”, vertelt Pierout. Toen hij  19 jaar was werd de diagnose schizofrenie gesteld bij Pierout. Maar eigenlijk wist deze talentvolle schrijver al veel eerder dat hij te maken had met psychische uitdagingen.

Wereldreiziger
“Na de middelbare school werkte ik een aantal maanden in Brazilië bij een boer. Toen ik dat zat was keerde ik terug naar Nederland om vervolgens door te reizen naar Noorwegen. Hier werkte ik in een hotel. Nadat ik genoeg geld gespaard had ging ik naar Engeland om te studeren. Daar escaleerde mijn geestelijke gesteldheid. Ik kwam in aanraking met Scientology, een religieuze beweging. Op school, maar ook daarbuiten, kreeg ik last van paranoïde buien. Ik was zó ontzettend bang”, vertelt Pierout. Al snel keerde hij terug naar Nederland.

Verslaafd
Terug in Nederland ging het iets beter met Pierout maar hij bleef last houden van angsten. Om die de baas te zijn, gebruikte Pierout drugs. Op die manier kon hij het leven aan. Tot het moment dat Pierout volledig instortte. “Via mijn ouders kwam ik bij Yulius. Dat was een ommekeer in mijn leven. Ik stopte met drugs en kreeg inzicht in mijn schizofrenie. Langzaam kreeg ik mijn leven terug. Ik ging op mezelf wonen en was veel bezig met mijn hobby’s.” Pierouts grootste hobby, schrijven, hielp hem zijn nare ervaringen te verwerken.

Engelen strijden
Het boek van Pierout, God’s Harlekijn, is in september 2016 uitgekomen en er zijn al tientallen exemplaren verkocht. Het boek is fascinerend: soms angstaanjagend, dan weer hilarisch. Pierout schrijft  over zijn eigen leven, maar noemt zichzelf Evan. Deze jongen ziet het alledaagse leven veranderen in een wereld van wanen en hallucinaties. Een wereld waarin engelen strijden om zijn ziel. Pierout vertelt het verhaal over zijn schizofrenie en zoektocht naar een uitweg uit deze nachtmerrie vol tegenstrijdigheden. De reacties op God’s Harlekijn zijn erg positief. Veel mensen zijn blij op deze manier meer inzicht te krijgen in de ziekte.

Inspireren
Pierout overwon zijn schizofrenie en schreef er een prachtig boek over. Hoe gaat het nu met hem? “Het gaat goed. Ik gebruik goede medicatie, heb zinvolle dagbesteding en werk in een winkel. Ik heb een lieve vriendin en heb goed contact met mijn ouders. Alhoewel ik me prima voel, blijf ik me bewust van mijn kwetsbaarheid. Daarom blijf ik alert op mijn stemmingen.” Pierout is trots op zijn hersteltraject. Hij heeft een hoop ellende meegemaakt, maar is eruit gekomen. Pierout: “En nu is het tijd om met mijn boek anderen te inspireren. Ik wil lotgenoten hoop bieden zodat ook zij hun herstelreis positief inzien.”