IT-held Elmer heeft het prima voor elkaar

‘Door mijn jobcoach voelde ik mij vanaf het eerste moment serieus genomen’

Hij heeft het prima voor elkaar: de 28-jarige Elmer heeft een mooi appartement, uitdagende baan en leuk vrijwilligerswerk. Elmer heeft autisme, maar daar merken weinig mensen iets van. En ook op zijn werk gaat alles erg goed. Een kijkje in het leven van deze IT-held…

Een aantal jaar geleden maakte Elmer voor het eerst kennis met zijn huidige werkgever. Anyfix is een reparatiespecialist en helpdesk in Dordrecht. Elmer liep er stage en na het afronden van zijn ICT-opleiding wilde hij eigenlijk heel graag terug. Elmer: “Toen ik verhuisde naar een appartement in BW Oostpolder bracht mijn wooncoach mij in contact met Prima Arbeidstoeleiding. Dit is een afdeling van Yulius die ondersteuning biedt bij het zoeken naar werk of jobcoaching op het werk. Mijn jobcoach Hanny Ebbers inventariseerde mijn wensen en mogelijkheden. Hierna nam zij contact op met Anyfix om te bespreken of ik daar zou kunnen werken.”

Nieuwe weg
Anyfix had op dat moment niet direct vacatures maar stond toch open voor een gesprek. Arjan, de baas van Elmer, besloot de getalenteerde IT-er een kans te geven en nam hem aan. “Ik kreeg een jaarcontract voor 24 uur per week en mijn jobcoach hielp mij om mijn weg te vinden. Zo vond ik het in het begin nog wat spannend in een nieuw team te werken, ook al kende ik sommige collega’s nog uit mijn stageperiode. Nieuwe situaties en drukte vind ik niet prettig. Gelukkig hielpen Arjan en Hanny mij om hier goed mee om te gaan.”

Ontwikkeling
Elmer werkt nu ruim een jaar bij Anyfix. In het begin repareerde hij computers en laptops, maar inmiddels weet hij ook smartphones weer aan de praat te krijgen. “Dit leerde ik van Pieter, hoofd van de technische dienst. Pieter is, net als Arjan, een hele fijne collega die ik eigenlijk niet echt als een baas zie maar eerder als een inspirerende collega.” Elmer geniet van zijn werk. De sfeer is prettig, het team gezellig en zijn taken uitdagend.

Zelfde taal
Elmer heeft naast zijn werk bij Anyfix ook nog vrijwilligerswerk. Op maandag en dinsdag werkt hij in Venlo als life guide bij Vereniging Spirare. “In mijn vrije tijd game ik veel en ik heb op die manier een groep jongens leren kennen die in Venlo regelmatig samenkomen om te gamen. Voor hen is dit een soort dagbesteding en Spirare helpt hen daarbij. Omdat de jongens soms hulp nodig hebben op digitaal vlak, besloot ik hen te helpen. Iedere maandag en dinsdag ben ik hier nu te vinden. Als life guide help ik bijvoorbeeld jongens die vastlopen in een game of niet weten hoe Youtube werkt. Het is heel leuk om zo contact met de jongeren te hebben. Ik spreek hun taal, begrijp ze echt.”

Een leuk appartementje, prima parttime baan, vrijwilligerswerk… Het gaat goed met Elmer. Zo goed, dat hij zijn jobcoach binnenkort waarschijnlijk niet meer nodig heeft. “Ik ben Hanny heel dankbaar voor alles wat ze voor mij gedaan heeft. Door haar voelde ik mij altijd serieus genomen. Ze heeft me op weg geholpen en nu kan ik het ‘alleen’. Ik kijk uit naar de toekomst. Met een eigen flatje, mijn werk bij Anyfix en Spirare en misschien wel een leuke vrouw en kinderen. Ik zie het al helemaal voor me.”