"Ik voel me gesteund door Yulius"

Maak kennis met…
Irma de Hoop – Verpleegkundig specialist en opleider

Ze is verpleegkundig specialist, opleider én voorzitter van een vakgroep: Irma de Hoop zit niet stil. Ze volgde drie (specialistisch) verpleegkundige opleidingen om zich toe te spitsen op ‘één van de mooiste vakken binnen de ggz’. En Irma is nog niet uitgeleerd. “Volgend jaar start ik via Yulius met mijn promotie. Gelukkig ondersteunt mijn werkgever mij daar volledig in.”

Irma (51) werkt 7 jaar bij Yulius. Ze startte als opleider en inmiddels werkt ze hier ook als verpleegkundig specialist. “Ik werk 16 uur per week als opleider. Ik begeleid verpleegkundigen van Yulius om verpleegkundig specialist te worden. Tijdens de studie ben ik hun steun en toeverlaat. Als verpleegkundig specialist werk ik 16 uur per week bij de Crisisdienst. Ik help cliënten die in crisis verkeren. Samen met mijn collega’s schat ik de risico’s in en bedenk ik welke stappen nodig zijn.” Irma vindt beide functies ontzettend uitdagend. Ook haar 3e baan, het voorzitterschap van een grote beroepsvereniging, geeft Irma veel energie.

Koploper
Irma ziet het als missie de functie van verpleegkundig specialist goed te positioneren. “Dit is een redelijk nieuw beroep én een beroep dat in ontwikkeling is. Het is belangrijk om bij te blijven. Daarom ben ik scherp op de inhoud van mijn functie. Bij Yulius lopen we gelukkig ‘voor’ in het inzetten van verpleegkundig specialisten. Hier hebben wij een belangrijke rol, maar dat is niet bij alle ggz-organisaties zo.” Irma legt uit dat verpleegkundig specialisten binnen de ggz een zéér belangrijke taak hebben. Deze hulpverleners helpen mensen met chronische psychische problemen om te gaan met hun chronische psychische problemen om zo de kwaliteit van leven te vergroten.  “Dit is een prachtig vak.”

Stapje hoger
Bij Yulius zit Irma helemaal op haar plek. “De basiszaken, zoals arbeidsvoorwaarden, zijn hier dik in orde. Wat ik belangrijker vind is de mate waarin mijn werkgever mij stimuleert in mijn ontwikkeling. Yulius denkt met mij mee. Wanneer ik bijvoorbeeld aangeef een studie te willen volgen, dan krijg ik daar alle ruimte voor. Binnenkort start ik met een promotietraject en ook daarin voel ik mij gesteund door Yulius. En natuurlijk vind ik het geweldig dat wij de opleiding verpleegkundig specialist intern aanbieden aan de hbo-verpleegkundigen. Er is dus volop aandacht voor het vak van verpleegkundig specialist.”

Het ene moment ondersteunt Irma dus een collega die leert voor ‘haar’ vak en het andere moment helpt ze een cliënt in acute nood. Geen werkdag is hetzelfde voor deze gepassioneerde professional. “Ik beteken écht wat voor de mensen met wie ik werk. Natuurlijk zijn mijn werkdagen niet vlekkeloos, maar dat is ok. Dat hoort erbij in dit vak. Wanneer ik dingen goed heb kunnen afronden ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Ik haal het maximale uit mijzelf en mijn werk.”